Άλλες Συνταγές

Χοιρινό με φάβα, τοματίνια και κάππαρη
Υλικά:

1/2 κιλό σαμιώτικη φάβα

1 1/2 λίτρο νερό

2 φέτες καπνιστό χοιρινό

1 κουταλιά της σούπας πελτέ

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας κάππαρη

700 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση λαιμό

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

20-25 τοματίνια

Καππαρόφυλλα
Εκτέλεση: 

Βράζουμε τη φάβα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να γίνει πουρές. Προς το τέλος προσθέτουμε τον πελτέ και το καπνιστό και βράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Βγάζουμε τη φάβα από τη φωτιά, αφαιρούμε και πετάμε το καπνιστό και την αφήνουμε να κρυώσει και να δέσει. Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους των 2-3 εκατοστών. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε και τα δύο με ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τη φάβα και την κάπαρη και ανακατεύουμε καλά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε πιπέρι, αλλά το αλάτι με προσοχή λόγω της κάππαρης. Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση. Σ’ ένα ταψί τοποθετούμε τέσσερις στρογγυλές φόρμες, τσέρκια, και γεμίζουμε με το μείγμα φάβας – χοιρινού. Τοποθετούμε από πάνω τα κόκκινα τοματίνια, τα αλείβουμε με λίγο λάδι και τα βάζουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε τα τσέρκια με προσοχή και τοποθετούμε σε πιάτα. Γαρνίρουμε με τα καππαρόφυλλα.

 

 

Φάβα με σάλτσα από κρεμμύδια, ξινομυζήθρα και λιαστές ντομάτες

Υλικά: ( για 4 άτομα)

300 γρ. φάβα
2 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 λιαστές ντομάτες
λίγη ξινομυζήθρα για γαρνιτούρα
μαυροδάφνη
λίγος βασιλικός
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα και το ένα κρεμμύδι, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να καλυφτεί η φάβα και σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά ξαφρίζοντάς τη σταδιακά. Στη συνέχεια περνάμε τη φάβα και το κρεμμύδι από το μύλο λαχανικών και τοποθετούμε και πάλι το φαγητό μας σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει. Για τη σάλτσα: Μαρινάρουμε τις λιαστές ντομάτες σε λίγη μαυροδάφνη μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ένα κρεμμύδι το οποίο προηγουμένως έχουμε κόψει σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με λίγη μαυροδάφνη. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειαστεί, πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και μόλις απορροφηθούν τα υγρά βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη φάβα με μια κουταλιά σάλτσα και πασπαλίζουμε κομματάκια ξινομυζήθρας.

 
Φαβoκεφτέδες

Υλικά:  (για 6 μερίδες)
200 γρ. φάβα
2 αβγά
2 κ. αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο (150 γρ.)
½ φλ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι


Εκτέλεση:

Βράζετε τη φάβα και αφού την αφήσετε να κρυώσει, προσθέτετε τα αβγά, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας ώστε να δημιουργηθεί ένα πηχτό μίγμα. Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνετε μία κουταλιά από το μίγμα κάθε φορά για να τηγανιστούν οι κεφτέδες.

 

Γλυκό Ντοματίνι

Το γλυκό ντοματίνι είναι ένα παραδοσιακό  γλυκό του Αιγαίου αλλά και της Ηπείρου. Σε αρκετές περιοχές τρώγεται μαζί με τυρί.

 

Υλικά:

1 κ. ντοματίνια

100 γρ. μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

30 ml χυμό λεμονιού

250 ml νερό

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε βραστό νερό τα ντοματίνια και τα ζεματίζουμε  για 1 λεπτό. Βγάζοντας τα από το ζεστό νερό τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε με ευκολία. Στη συνέχεια βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα  και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό λεμονιού και τη μαστίχα και τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου το σιρόπι να πιει το μισό νερό του. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα νοματίνια και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλη φωτιά για 40 λεπτά.

 

Πένες με Ανθότυρο και Ψητά Ντοματίνια

Υλικά:

500 γραμ. πέννες

500 γραμ. φρέσκο ανθότυρο

Λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

20 ντοματίνια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση. Τα αραδιάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, ίσα που να τα χωράει, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15΄.

2. Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό. Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το ελαιόλαδο και το βασιλικό. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε στο μπολ 1/3 φλ. τσαγιού από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε να κρεμώσουν τα τυριά.

3. Σουρώνουμε τις πένες και τις ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και τα ψητά ντοματίνια με όλα τα υγρά που τυχόν υπάρχουν στο ταψί. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

4. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε τέσσερα πιάτα.

(Διαθέσιμο στο: http://www.argiro.gr/Recipe)