Παραγωγός

Στην Ελλάδα η ορχιδέα παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα  στο ακριτικό νησί της Σάμου. Υπάρχουν δυο μονάδες συστηματικής καλλιέργειας ορχιδέας και βρίσκονται και οι δυο στη Σάμο. Η αποκλειστικότητα αυτή   οφείλεται τόσο στις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού  αλλά και στο γεγονός πως βρεθήκαν  οι κατάλληλοι άνθρωποι που οραματίστηκαν την καλλιέργεια του υπέροχου αυτού λουλουδιού και τα κατάφεραν.

 

Γιακουμής Αμυρσώνης

Η παραγωγή ξεκίνησε το 1979 από τον κ. Αμυρσώνη Γιακουμή, ο οποίος επιστρέφοντας από τις σπουδές γεωπονίας στην Ιταλία θέλησε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της ορχιδέας.  Το ξεκίνημα του ήταν πολύ δύσκολο, όπως τονίζει ο ίδιος, και συνάντησε πολλά εμπόδια και έντονες αποτροπές από τους ειδικούς και αρμόδιους της εποχής. Παρόλα αυτά, με το πείσμα και την πίστη στις γνώσεις  του ο κ. Αμυρσώνης κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Ξεκίνησε την παραγωγή ορχιδέας το 1979 σε ένα θερμοκήπιο 2 στρεμμάτων στο Κοκκάρι της Σάμου που κατάφερε να φτιάξει όταν εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο του ’76.

 Επί 34 χρόνια καλλιεργεί τις ορχιδέες  Cimbidium, Cattleya, Phalaenopsis  και Dendrobium. Έχει επεκτείνει και εκσυγχρονίσει τα θερμοκήπια του στο Κοκκάρι και έχει δημιουργήσει κι άλλα στη Χώρα της Σάμου. Ο κ. Αμυρσώνης συμμετέχει κάθε χρόνο στις εκθέσεις λουλουδιών που γίνονται στην  Κηφισιά και στη Βάρκιζα και έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις ορχιδέες του.

 

Μανόλης και Νίκος  Γαρουφαλής

Τα θερμοκήπια των αδερφών Νίκου και Μανόλη Γαρουφαλή άρχισαν να λειτουργούν το 1998 στο Μεσόκαμπο Μυτιληνιών στη Νοτιοανατολική Σάμο.

Η καλλιέργεια γίνεται σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα θερμοκήπια έκτασης 15 στρεμμάτων με προοπτική επέκτασης.

Τα θερμοκήπια είναι Ολλανδικής προέλευσης και κατασκευής. Πληρούν όλες τις Κοινοτικές Οδηγίες για την κατασκευή θερμοκηπίων. Τα συστήματα λειτουργίας των θερμοκηπίων είναι τελευταίας τεχνολογίας και όλες οι λειτουργίες τους όπως  η ρύθμιση θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού κτλ γίνονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι από τα ελάχιστα θερμοκήπια που διαθέτουν δικό τους μετεωρολογικό σταθμό.

Στα θερμοκήπια Γαρουφαλή καλλιεργούνται αποκλειστικά τα είδη Cimbidium Standard (μεγάλο λουλούδι) και Cimbidium Mini (μικρό λουλούδι). Οι ορχιδέες που παράγονται φτάνουν περίπου τις 10.000 και 6 έως 7.000 τα φυτά σε γλάστρες. Κάνουν εξαγωγές στην Τουρκία, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, ορχιδέες με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών.

Τόσο τα θερμοκήπια Αμυρσώνη, όσο και τα θερμοκήπια Γαρουφαλή, εκτός από το μόνιμο προσωπικό που είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια, ολόκληρο το χρόνο, κάθε φθινόπωρο προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής. Το προσωπικό αυτό απασχολείται ως  το τέλος Απριλίου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και δίνοντας μια ανάσα στην υψηλή ανεργία που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στο νησί.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Θερμοκήπια Αμυρσώνη

ΌΝΟΜΑ : ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ

ΕΠΏΝΥΜΟ: ΑΜΥΡΣΩΝΗΣ

Tηλ: 22730 92424

Δ/νση:  Κοκκάρι 83100, Σάμος

 

Θερμοκήπια Μανόλη και Νίκου Γαρουφαλή

ΌΝΟΜΑ : ΜΑΝΟΛΗΣ

ΕΠΏΝΥΜΟ: ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ

Τηλ: 22730 62520

Κιν: 6972295598

Δ/νση:  Μεσόκαμπος 83101, Σάμος

 

Χρήσιμα Links

Θερμοκήπια Αμυρσώνη

https://www.facebook.com/amirsonis.orxideessamou?fref=ts

 

Θερμοκήπια Μανόλη και Νίκου Γαρουφαλή

http://www.orchids.gr