Οργανοληπτικά

Σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων Επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Food and Chemical Toxicology», ο ντοματοχυμός ξεπερνά τα ισοτονικά ποτά του εμπορίου και βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και στην επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά από σωματική άσκηση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές που προέρχονταν από  τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, το Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ και καρδιολογικές κλινικές της Αθήνας.

Τα νέα ευρήματα των Ελλήνων επιστημόνων έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης σουηδών ερευνητών, κατά την οποία το οξειδωτικό στρες του οργανισμού που συνοδεύει την έντονη σωματική άσκηση , το οποίο μετρήθηκε σε μοριακό επίπεδο και σε επίπεδο μηχανισμού δράσης, υποχωρεί  σημαντικά με την κατανάλωση του ντοματοχυμού.  Τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας, κυρίως το λυκοπένιο, βοηθούν τους μύες να ανακάμψουν και τα αγγεία να επανέλθουν μετά την πίεση και την ένταση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ακόμη κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατηρήθηκε πως οι αθλητές που έπιναν χυμό ντομάτας μετά από την άσκηση εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει ισοτονικό ποτό.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το λυκοπένιο, βασική αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας που της χαρίζει και το κόκκινο χρώμα της, μπορεί να συμβάλει στην προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, γεγονός που υποδηλώνεται άλλωστε και από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ντομάτες.