Θέματα Μουσικής Παράδοσης

Aspects of Hellenic Music Culture

Συνθέτες και Συνθέσεις


For English version click here!


Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα. Εκδίδεται για πρώτη φορά το 1858 από τον Ιωάννη πρωτοψάλτη (το Βυζάντιο) στο Αναστασιματάριό του.


Click on the link to download the Μικρά Παράκληση




Το παραπάνω αρχείο σε μορφή pdf(στο πεντάγραμμο), abc, mid, mp3 και wav. Πρώτη ημιτελής έκδοση σε abc τον Αύγουστο του 2015.

Σχόλια: Στο "Απόστολοι εκ περάτων" χρησιμοποιήσμε στην αρχή το etero-se-iso-anw στα 2 πρώτα ω της συλλαβής τω της λέξης "περάτων" και μετά το σκέτο etero-se-iso-anw στα άλλα δυο ω της συλλαβής ω της λέξης χωρίω. Το κάναμε σκόπιμα για να δούμε την διαφορά της ανάλυσης των δύο ετέρων. Συνιστούμε στους αναγνώστες να κατεβάσουν από την "Ανέμη" το παραπάνω αναστασιματάριο για να μπορούν να βλέπουν τις γραμμές σε βυζαντινή σημειγραφία. Ευχαριστούμε τον πρωτοψάλτη του Αγίου Τίτου Ηρακλέιου και καθηγητή μουσικής, εκλεγμένο μέλος Ε.ΔΙ.Π. και διδάσκαλο της Ανωτάτης Εκκλ. Ακαδημίας Ηρακλείου κ. Ανδρέα Γιακουμάκη για το χώρισμα της παράκλησης σε μέτρα και στο ντύσιμο της με τα ισοκρατήματα.  Οι ήχοι του mid αρχείου είναι η frenιch horn για την κύρια φωνή(V:1) ενώ για το ισοκράτημα(V:1) επιλέξαμε το %%MIDI program 54 δηλ. Voice Oohs Μπορούμε να βάλουμε φυσικά ότι όργανα θέλουμε. Στο wav και στο mp3 επιλέξαμε το συνδυασμό violin και cello. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει αν έχουμε ένα mid αρχείο μετά μπορούμε να το ντύσουμε με όποιο ηχόχρωμα μας αρέσει(soundfont).
Ο Πέτρος ο Εφέσιος ήταν ο πρωτοπόρος εκδότης των πρώτων έντυπων μουσικών εκδόσεων. Προσπάθησε με απέραντο σεβασμό να αποτυπώσει στις εκδόσεις του την ομορφία των μουσικών χειρογράφων που κυκλοφορούσαν στην εποχή του. Έχουμε την εντύπωση ότι οι εκδόσεις του παραμένουν ανεπανάλιπτες και φυσικά αποτελούν τα  μουσικά "ευαγγέλια" για όσους ασκούνται με την ιερή μας τέχνη. Το 1830 εξέδωσε τον δεύτερο τόμο της ακολουθίας του όρθρου. Από αυτό τον τόμο διαλέξαμε την πρώτη σελίδα του με το "Άξιον εστίν" σε ήχο Δεύτερο. Στην πρώτη προσπάθειά μας επιλέξαμε να το καταγράψουμε σε abc σχεδόν εντελώς μετροφωνικά, οπότε τα δίγοργα, για παράδειγμα, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες καταγράφηκαν επακριβώς. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά ψυχρό και μετροφωνικό. Στην δεύτερη προσπάθειά μας αναλύσαμε τα χρονικά σημάδια με βάση τη διαίσθησή μας με κατάλληλες bendsrtring εντολές. Το αποτέλεσμα ήταν ακουστικά καλύτερο και πλησίαζε τον τρόπο εκτέλεσης από ψάλτη.

Αξίζει κάποιος να πειραματιστεί με τις νέες εντολές που ορίσαμε στον πρόλογο όπως τις p-dig-2-xronoi (δίγοργο από αριστερά παρεστιγμένο διάρκειας 2 χρόνων), gor-pp-2-xronoi(γοργό διπλά παρεστιγμένο από τα δεξιά διάρκειας 2 χρόνων), pp-gor-2-xronoi(γοργό διπλά παρεστιγμένο από τα αριστερά διάρκειας 2 χρόνων) κοκ. ώστε να πετύχει όσο το δυνατόν ρεαλιστικό άκουσμα.

Πρώτη προσπάθεια(μετροφωνική):





Το παραπάνω αρχείο σε μορφή pdf(στο πεντάγραμμο), abc, wav, και σε mid.

Δεύτερη προσπάθεια:



(ντύσιμο του mid αρχείου με δύο μουσικά όργανα)


(ντύσιμο του mid αρχείου με ένα μουσικό όργανο)

Μπορούμε να "ντύσουμε" ένα mid αρχείο με όσα όργανα θέλουμε που το καθένα να έχει την δική του θέση στο ακουστικό χώρο, την δική του ένταση κοκ.

Το παραπάνω αρχείο σε μορφή pdf(στο πεντάγραμμο), abc, wav και σε mid.

Πρώτη ημιτελής έκδοση σε abc το Σεπτέμβριο του 2015. Στο βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=PPTLXQUo5Ew με τίτλο
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ 1
μπορούμε να ακούσουμε να το ψέλνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Θρασ. Στανίτσας.







Κόσμημα

Δωρεάν Λογισμικό(*) για την συγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής στην παραδοσιακή Βυζαντινή σημειογραφία με χρήση του XeLaTeX.
(*) Κάντε κλίκ πάνω στις παχές λέξεις για να εισέλθετε στην αντίστοιχη σελίδα.



 
Ψηφιδωτό από την Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

 SPONSORS





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δε

Department of Mathematics, University of Aegean, Greece

Design and coding by Charalampos Cornaros

ssssssss