Οφέλη Μεσογειακής Διατροφής


Τα οφέλη της υγείας μέσα από τη μεσογειακή διατροφή

Πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι για την υγεία η Μεσογειακή Διατροφή, τόσο για πρόληψη όσο και για την έκβαση ασθενειών με πολυπλοκότητα, όπως λόγου χάρη οι καρδιοαγγειακές παθήσεις [1][2].

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που κατοικούν στη Μεσόγειο εμφανίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους στις δυτικές κοινωνίες [1].

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται  στα ευεργετικά συστατικά του ελαιόλαδου που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά καθώς και των πλούσιων φυτικών ινών που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά [1][2].

Επίσης όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλό κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Alzheimer και Parkinson.

Με την μεσογειακή διατροφή προσπαθούμε να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για εμάς και την οικογένειά μας, με βασικό στόχο τα παιδιά να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά.

Μια ισπανική μελέτη  (PREDIMED) [3], αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα κατανάλωσης προϊόντων της Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν, 418 εθελοντές μη-διαβητικοί, ηλικίας από 55 έως 80 ετών, με περισσότερους από 2 παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις, και χωρίστηκαν σε 3 ομάδες όπου παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια περίπου.

Στην πρώτη ομάδα δόθηκε Μεσογειακή διατροφή πολύ ενισχυμένη με παρθένο ελαιόλαδο (1 λίτρο / εβδομάδα), στη δεύτερη ομάδα δόθηκε Μεσογειακή διατροφή πολύ ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς (30 γρ. την ημέρα) και στην τρίτη ομάδα δόθηκε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (ομάδα ελέγχου).

Μετά από περίπου 4 χρόνια παρακολούθησης (follow up) βγήκε το συμπέρασμα ότι όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής από τους συμμετέχοντες τόσο μικρότερα ήταν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 (σχέση αντιστρόφως ανάλογη).

Επίσης, όταν συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα των ομάδων μεσογειακής διατροφής με τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου (control group) διαπιστώθηκε μείωση στα κρούσματα διαβήτη της τάξεως του 52%.

Η μελέτη αυτή που έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care [4] καταλήγει ότι η Μεσογειακή διατροφή, χωρίς περιορισμό θερμίδων, δείχνει να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Σε μια άλλη ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (EUROLIVE) [5] οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, σαν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, προωθούν τη δημιουργία αντισωμάτων (OLABS) ενάντια στην οξειδωμένη μορφή της ‘κακής’ χοληστερόλης (oxidized LDL) και ότι η δημιουργία αυτή ενισχύεται όταν η οξείδωση των λιπιδίων στον οργανισμό μας (lipid oxidative damage) είναι αυξημένη [6].

Η Ουνέσκο το 2010 μετά από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, και Μαρόκο συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας [7].

 

 

  1. Trichopoulou et al (2005). Arch Intern Med (165): 929-935. PMID 15851646.
  2. Covas et al (2009). J Cardiovasc Pharmacol (54): 477–482. PMID 19858733.
  3.  Estruch et al (2006). Ann Inter Med (145): 1-11. PMID 16818923.
  4. Salas-Salvado et al (2011). Diabetes Care (34): 14-19. PMID 20929998.
  5. Covas et. al (2006). Ann Intern Med (145): 333-341. PMID 16954359.
  6. Castaner et al (2011). Clinical Nutrition: 490-493. PMID 21376434.
  7. Πολιτισμός, η μεσογειακή δίαιτα, Ελευθεροτυπία, 17/11/2010