Οργανοληπτικά

Διατροφική Αξία Ψυχανθών

Τα καρποδοτικά ψυχανθή,  χρησιμοποιούνται τόσο στη  διατροφή του ανθρώπου, όσο και στη διατροφή των ζώων. Αυτά που προτιμούν περισσότερο στη χώρα μας είναι τα φασόλια, η φακή, το λαθούρι γνωστό ως φάβα, το ρεβίθι και τα κουκιά. Στη διατροφή των ανθρώπων χρησιμοποιείται κυρίως ο αποξηραμένος σπόρος τους δηλαδή τα όσπρια και σε κάποια είδη χρησιμοποιείται και ο νωπός λοβός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σόγια, η οποία χρησιμοποιείται και ως αποξηραμένος σπόρος (όσπριο), αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας και το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και σε ποικίλες βιομηχανικές χρήσεις.

Στη διατροφή των ζώων χρησιμοποιούνται και οι αποξηραμένοι σπόροι, όπως το κτηνοτροφικό λαθούρι, μπιζέλι, ρεβίθι  κ.τ.λ., και τα υπολείμματα των φυτών μετά τη συγκομιδή των καρπών αλλά και ολόκληρο το φυτό.

Οι σπόροι των ψυχανθών είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη  εξαρτάται εκτός από το είδος του ψυχανθούς και από την επίδραση των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής καλλιέργειας με κύριο παράγοντα την ποσότητα αζώτου που έχει το φυτό στη διάθεση του. Όσο περισσότερο άζωτο έχει το φυτό στη διάθεση του τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Για να επιτευχθεί η ανώτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η ποσότητα αζώτου που απαιτείται είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για τη μέγιστη απόδοση.

Εκτός από την περιεκτικότητα των σπόρων σε πρωτεΐνες και λάδι που κυμαίνονται σε ευρέα όρια, τα όσπρια είναι επίσης τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και αποτελούν μια πλούσια πηγή των βιταμινών θειαμίνη και νιασίνη. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες ριβοφλαβίνης, καροτινίων, λυσίνης και ασκορβικού οξέος [1].

1. Γαλανοπούλου, Ν., Ζαμπετάκης, Γ., Μαυρή, Μ. & Σαφιάκα, Α. (2007). Διατροφή και Χημεία Τροφίμων. Αθήνα: Σταμούλη.

 

Διατροφική Αξία Φάβας Σάμου

 

 

Under Construction!