Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας

Καλωσήλθατε, στη σελίδα του Ομίλου Παρατηρησιακής Αστρονομίας
της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τα ενδιαφέροντά μας

Είμαστε ο Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα το Καρλόβασι Σάμου. Η φοιτητική μας ομάδα ασχολείται ενεργά με την Αστρονομία στην Παρατηρησιακή της υπόσταση και όχι μόνο. Κοσμολογία, Μηχανική καθώς και Θεωρητική Αστρονομία είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντά μας. Ενδιαφέροντα με τα οποία ασχολούμαστε στις συναντήσεις, ομιλίες, αστροπαρατηρήσεις και εξορμήσεις μας.

Σκοπός μας

Ο Όμιλός μας είναι ανοιχτός προς όλους όσους αγαπούν την Αστρονομία. Ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και φίλες του να δημιουργήσουν ή να παρουσιάσουν οτιδήποτε επιθυμούν που είναι σχετικό με την Αστρονομία. Για τον σκοπό αυτό, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό του χώρου εργασίας μας, δηλαδή το τηλεσκόπιό μας, τα φίλτρα του και πολλά άλλα χρήσιμα εργαλεία και βιβλία.

Έργο

Θέλοντας να δώσουμε έναν πιο αντικειμενοστραφή χαρακτήρα στο Όμιλό μας προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να υλοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα projects, κάποια εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία, επαίνους και πολλές εμπειρίες και γνώσεις για τα μέλη του Ομίλου μας.

“Astronomizing Aegean”

Με το “Astronomizing Aegean Project” κάποια μέλη του Ομίλου μας προκρίθηκαν ως εθνικοί νικητές στα ημιτελικά του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αστρονομίας “Odysseus II”, παρουσιάζοντας ένα οπτικοακουστικό υλικό αναπαράστασης των αποστάσεων των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος σε αντιπαραβολή με τις αποστάσεις των νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

“SamosWeather”

Μαζί με τους φίλους της fossaegean, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή συνεργασία, κατασκευάσαμε ένα υγρόμετρο το οποίο μετρά υγρασία και θερμοκρασία εμφανίζοντας τις μετρήσεις του σε ένα site το οποίο εκτός των άλλων, δίνει κάποιες χρήσιμες σχετικά με την αστρονομία πληροφορίες που αφορούν τις μετρήσεις αυτές.

Αστροφωτογραφήσεις

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιό μας, φίλτρα και φωτογραφική μηχανή ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Όμιλός μας έχει διοργανώσει αρκετές αστροφωτογραφήσεις στις οποίες ο καθένας μπορεί να παραστεί και να θαυμάσει την ομορφιά του ουρανού. Κάθε φορά, οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Facebook Group του Ομίλου.

Παρουσιάσεις και Αστροπαρατηρήσεις

Ο χώρος ομιλιών μας διατίθεται ελεύθερα σε όλα τα μέλη του Ομίλου εάν κάποιο από αυτά έχει να παρουσιάσει κάποιο θέμα σχετικό με την Αστρονομία, την Κοσμολογία, την Μηχανική και πολλά άλλα. Άλλες φορές, μπορεί να γίνει κάποια προβολή ταινίας-ντοκιμαντέρ σχετικά με την Αστρονομία. Φυσικά, μετά από τέτοιες δραστηριότητες, καιρού επιτρέποντος λαμβάνουν μέρος αστροπαρατηρήσεις με το τηλεσκόπιό μας.

Νέες ιδέες!

Στον Όμιλό μας συνεχίζουμε δυναμικά και πάντα σχεδιάζοντας κάποιο project. Ενημερωνόμαστε για διαγωνισμούς και συγκροτούμε ομάδες λίγων ατόμων και συμμετέχουμε εκπροσωπώντας τον Όμιλο. Φυσικά, είμαστε πάντα ανοιχτοί για νέες ιδέες, συνεργασίες και προτάσεις. Έχεις κάποια νέα ιδέα που μπορεί να απασχολήσει τον Όμιλο σχετικά με την Αστρονομία; Επικοινώνησε μαζί μας ή έλα σε κάποια συνάντησή μας και πρότεινε την ιδέα σου! Θα χαρούμε να συνεργαστούμε!

Επικοινωνία

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τον Όμιλο Παρατηρησιακής Αστρονομίας παρατίθενται κάτωθεν. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τα events και τα projects μας μέσω των λογαριασμών μας στα social media. Τακτικές συναντήσεις του Ομίλου τις Κυριακές στο κτίριο Παπανικολάου.

  • Τοποθεσία

    Κτίριο Παπανικολάου (1ος όροφος),
    Σχολή Θετικών Επιστημών — Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
    83200 Νέο Καρλόβασι, Ελλάδα.
    Χάρτης